No comments

FIGHTER BEZ RUKAVICA

Sjećam se, ne tako davnih vremena, kada sam s posebnom strasti pratila događanja u ovoj državi. Gutala sam sve informativno-političke emisije, često se obmanjujući, baš kao i većina, da znam bolje i da moje svesrdno participiranje u svim aktualnostima ima nekog nevidljivog ali, postojećeg smisla.

Sasvim sigurno “znala sam” tko je politički korektan, a tko ne. Naposljetku bi svaki angažman završio monologom vlastitog protestiranja jer nikog nije bilo briga što ja mislim da “znam”.

Danas, s druge strane, svojevoljno izabirem potpunu neinformiranost, čisto neznanje o politici i kvazi pravnom poretku u našem napaćenom društvu. Samoinicijativno odbijam reciklirati političko idejno smeće koje nam mediji plasiraju svakodnevno. Izabrala sam mir. Svoj svijet. Boje i slatku obmanu, rekli bi mnogi.

Volim svoj svijet u kojem više nema njihovih tmurnih boja koje ne dijele viziju moje duge, ni ljudskog otrova koji uništava svaki atom bezrazložne djetinje sreće. Volim svijet u kojem oni ne drže glavnu riječ; ne određuju vrijeme, kišu ni sunce, ne oslikavaju moje stanje duha niti nameću ograničenja mojim, zauvijek djetinjim, snovima.

No jučer sam, napravila iznimku. Naime, iznimku je napravio i sam gospodin Stanković, pozvavši velike ljude u svoju emisiju. Između ostalih, nekoliko minuta u emisiji dobio je i gospodin Mile Mrvalj. Bivši beskućnik, po struci scenograf, životni borac. Nakon preživljenog rata i spleta raznih nesretnih okolnosti koje su nastupile, Mile je doživio dan u kojem je izgubio sve. Svoju obitelj i svoj dom. Proveo je skoro 4 godine spavajući po zagrebačkim ruševinama, ne skidajući cipele više od 1000 dana kako štakori ne bi nagrizli njegova umorna stopala.

Nakon dugogodišnje apsurdne birokratske bitke, gospodin Mile postaje prvi beskućnik koji dobiva osobnu iskaznicu i mogućnost da svoje dostojanstvo potraži izvan ruševina koje su mu dugo bile jedini dom. Mile sada živi u sobi veličine “3 sa 3” i osjećaj zahvalnosti, da je to veliko egzistencijalno pitanje riješio, posramljuje vas u trenutku. Iako i dalje nema posla i živi od socijalne pomoći, gospodin Mile je aktivan, živ.

Gospodin Mile je ŽIV.

Čak štoviše, osnovao je humanitarnu udrugu simboličnog naziva “Fajter” kako bi pomagao drugim beskućnicima kojima je pomoć potrebna. Volontira, predaje u školama i na fakultetima, živi ljubav prema bližnjem iako je “od ruke” tog istog bližnjeg izgubio jednom sve.

“Ljudi nisu po svojoj prirodi zli. Takvi su postali braneći se…. “

Ovo su riječi čovjeka koji je izgubio sve. Čovjeka koji bez obzira na sve, ne mrzi, ne okrivljuje, ne proklinje. Iako bi mogao. I nitko mu ne bi zamjerio da isto učini. Gospodin Mile razumije i voli, oprašta i nastavlja graditi. Vjeru u čovjeka. Bolji svijet.

I bas zato dok postoji “Mile” kao sinonim za ljudskost i empatiju, odbijam živjeti u vašem svijetu. Svijetu medija, svijetu političara, podobnih,poslušnih…. I možda živimo u istoj državi, istom gradu, istoj ulici, no ja odbijam vaš pogled na život prisvojiti kao vlastiti.

Zato gledam bojama Miline ljubavi, koliko god teško bilo. Gledam bojama sreće i nade. Koliko god vi pokušavali nametati crnilo, pesimizam. Gospodin Mile nije jedini plamen ljubavi i svjetlosti koji bismo mogli slijediti. Znam da nije. Kad biste više pričali o tim velikim ljudima, o borcima, o nadi, moj daljinski ne bi prešaltavao sve ono degutantno na što svakodnevno moram zažmiriti kako bih sačuvala živu glavu u vašoj prisutnosti.

Kad biste pričali o pravim fajterima, snazi i plemenitosti kojom odišu ti velikani, možda biste i drugima dali nadu, poticaj i osjećaj pripadnosti. Kada biste humanost širili češće od nekoliko prikladnih puta godišnje, možda biste zaista osjetili privilegiju i značaj društvene odgovornosti koja počiva i na vašim plećima. A spava zimski san.

Gospodin Mile bio je beskućnik- osoba bez kuće. Nikada bez duše. Nikada bez srca. Nikada bez ljubavi za svog bližnjeg.

„Nevjerojatno sam sretan. Sreća se gradi unutar sebe.“

Rekao je jednom gospodin Mile. Čovjek koji nema ništa, a ima sve.

 

slika: Vjekoslav Skledar/Telegram

Podijeli!

Share: Facebook Google+ Twitter LinkedIn Pinterest

No Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *